Digikultuuriaasta: Kas pandeemia kõrvalnähuks on uus teatriliik?

Koroona tõttu füüsiline teatriruum kevadel sulgus, kuid seetõttu elustus märgatavalt digitaalse voogteatri ruum. Kas eriolukord viis online-etenduskunsti uuele tasemele või aitas sündida hoopis uuel teatriliigil? 

Online-etenduskunstide tuleviku-väljavaadetest räägivad eesti etenduskunsti valdkonna tipud reedel, 11. detsembril, kell 16.30–18.30 Kanuti Gildi SAALis. Kaasamõtlejad on oodatud ühinema ERR veebiportaali otseülekande, Digikultuuriaasta Facebook live või elektron.live veebide vahendusel.

Digivõimalustest ja tekkinud uutest praktikatest vahetavad mõtteid etenduskunstnik ja dramaturg Maike Lond, video- ja valguskunstnik Emer Värk ning Tallinna Linnateatri peakunstnik Kristjan Suits. Arutelu juhib digikultuuriaasta juht Martin Aadamsoo.

Kanuti Gildi SAALi kunstilise juhi Priit Raua sõnul huvitab teda küsimus, kas online-etenduskunst, kui miskit niisugust üldse on olemas, on pandeemia tõttu väljumas marginaalsusest. „Eks ta ikka oli olemas erineval kujul ka enne pandeemiat ja kindlasti ei asenda ta etenduskunste, kaasaarvatud teatrit ja tantsu,“ arvas Raud. 

Veelgi enam on tema sõnul küsimus selles, kas online etenduskunstidel on sisulist, isikulist ja tehnilist kapatsiteeti, et lahkuda marginaalide hulgast ning tuua kunsti juurde uut publikut ning tegijate hulka uusi tegijaid ja mõtlejaid.  

Arutelupaneeli kannab üle ERRi veebiportaal ning elektron.live (aadressil: https://elektron.live/digiseminar )  ja Digikultuuri teema-aasta Facebooki lehed (https://www.facebook.com/elektron.art, https://www.facebook.com/digikultuur)

Taust:

Maike Lond on üks kollektiivi MIMproject algatajatest ning kunstirühmituse eˉlektron direktor. eˉlektron on poolenisti virtuaalne, poolenisti füüsiline platvorm, mis liidab etenduskunstide ja teaduse otsingulisi tegevusi. eˉlektroni poolt on loodud kahesuunaline voogedastus platvorm etenduskunstidele elektron.live. 

Emer Värk on vabakutseline kunstnik, kes tegeleb peamiselt video ja valgusega ning sellega, kuidas need mõjutavad meie taju, emotsioone ja tundeid. Ta on videolavastuse

„K O O S” autor ja lavastaja. 

Kristjan Suits on 2018. aastast Tallinna Linnateatri peakunstnik. Proovinud kätt ka lavastajana, 2020. aastal jõudis Linnateatri Lavaaugus ja Elisa veebiplatvormil publikuni tema debüütlavastus, Jean Cocteau 1928. aastal kirjutatud „Inimese hääl“.  

2020. aasta on Kultuuriministeeriumi poolt kuulutatud digikultuuri teema-aastaks, mida veavad Eesti Rahvusraamatukogu, Eesti Rahvusringhääling, Eesti Filmi Instituut ning Muinsuskaitseamet.  

Lisainfo:  

Kaie Olmre, Kanuti Gildi SAALi ja eˉlektroni projektijuht, kaie@saal.ee  
Liina Luhats-Ulman, digikultuuriaasta kommunikatsiooni- ja turundusspetsialist, Liina.Luhats-Ulman@nlib.ee